Poepen met smartphone

Vaak hoor ik de problemen aan die men heeft met de stoelgang. Poep- en piespraatjes zijn in mijn praktijk heel normaal. Wat je in je mond stopt, komt er uit je kont weer uit… logisch. En daaruit kunnen we precies zien wat er in die weg van mond tot kont gebeurt. En wat er mis kan zijn.
Zo heeft voeding, leefstijl, rust en aandacht met eten alles te maken met hoe ons brein reageert op onze darmen. Ons brein geeft allerlei signalen af als we eten. Of iets lekker is, of juist niet, of we meer willen eten, of juist verzadigd zijn. Het is daarom belangrijk om aan tafel te eten. Een maaltijd zonder prikkels.

In een maatschappij waar 1-persoons huishoudens normaal gaat zijn, zien we ook dat men vaak even een bord eten neemt en voor de tv gaat zitten. Gezellig met de nieuwslezer dineren…. En daar gaat het mis. Je hersenen zijn vooral bezig met het verwerken van het nieuws op tv, en heeft geen aandacht meer voor je maaltijd. Dat betekent dat je vaak meer eet dan je wilt, omdat de verzadigingsknop uit staat.
En dat geldt ook voor de toilet gang… met je smartphone. Nog even een filmpje, een berichtje, een mailtje lezen terwijl je zit. Je hersenen zijn dan niet bezig met de ontlasting ontladen, maar met het verzamelen van de gegevens van je smartphone. De darmen stagneren hierdoor, want ze krijgen geen teken om de peristaltiek op gang te houden. Poepen is namelijk een teken van loslaten, een weg vrijmaken voor iets nieuws. En dat houd je dus gewoon tegen. Dat geldt overigens ook voor lezen op het toilet… Een ander ding is dat je dan ook veel langer op het toilet zit dan nodig is…

Het is dus belangrijk erop te letten dat de maaltijden zonder stress zijn, dus geen ingewikkelde gesprekken of opvoedkundige boosheid aan tafel uiten, maar dat na de maaltijd doen. En dat je ook gewoon aan tafel eet, zonder smartphone, en dat je zeker ook zonder dat ding naar het toilet gaat. Maak daar een opvoed item van. Leer je kinderen dat. Poepen is namelijk leuk als het goed lukt. En lukt het niet, dan komt je bij mij terecht…

Winter Onderhoud

huis in maputo

Je lichaam is je huis. Dit moet je goed onderhouden, net als je huis. In de winter is het verstandig om te zorgen voor warmte en rust. Dit zie je ook terug in de natuur. De bomen trekken hun vocht terug naar de wortels, en hierdoor verliezen ze hun blaadjes. Dit vocht in de wortels zorgt er in het voorjaar voor dat er nieuw blad aan de bomen komt omdat het vocht weer omhoog naar de takken gaat. De mens doet eigenlijk precies hetzelfde. Na de winter meer binnenshuis te hebben doorgebracht, gaan in het voorjaar de ramen en deuren open, wordt het huis gereinigd om weer nieuwe energie binnen te laten. Je laat je weer warmen door de eerste zonnestralen.. lekker toch?
Maar hoe zorg je nu dat je goed de winter doorkomt? Hoe kan je iets goeds doen voor je immuunsysteem? Op zich niet zo heel ingewikkeld als je weet dat goede voeding met voldoende groenten en fruit al zorgt voor een groot deel van je vitaminen. Maar is dat genoeg? Nee, helaas moeten we steeds vaker de conclusie trekken dat alleen gezond eten niet genoeg is. Je zult moeten blijven bewegen, je voeding in de winter aanvullen met supplementen van vitaminen en mineralen die niet makkelijk uit die voeding te halen zijn, en je kunt nadenken over ondersteuning met TCM. Want acupunctuur en chinese kruiden zijn een hele goede therapie om je immuunsysteem te boosten en te onderhouden, het hele jaar door. Als je in de zomer en het najaar geregeld een tcm therapeut bezoekt, komt je de winter prima door. Zeker nu er vreemde virussen op de loer liggen. Zie ik je in de praktijk? Je bent meer dan welkom.

foto: Hubi de Gast

Covid perikelen

“Alles draait tegenwoordig om Covid-19” hoorde ik een patiënt zeggen. Ze werd er moe van, angstig, en wist niet goed hoe serieus ze al dat nieuws moest nemen. Wat ik er van vond, wilde ze weten.
Tja, wat vind ik ervan…
Het is best lastig. Covid-19 is een variant van griep. Een variant die op de bovenste luchtwegen een enorm negatief effect heeft. Veel meer effect dan de gewone griep, maar toch met minder sterfgevallen dan de gewone griep. En het besmettingsgevaar ligt veel hoger. Inmiddels kent iedereen wel iemand met Covid-19. En ik begrijp heel goed dat als het dichterbij komt, er een angst komt. Maar is die terecht?

Het dragen van niet medische mondkapjes is zinloos. Afstand houden is wel zinnig, en niet in grote getalen bij elkaar kruipen is ook zinvol. Je handen stuk wassen is het domste wat je kunt doen, evenals de meest onzinnige ontsmettingsmiddelen 100 x per dag in je handen wrijven. Maar wat is dan wel zinvol? Goed eten, goed slapen, vit C en vit D en zink innemen, een sjaal omdoen als je naar buiten gaat (Covid-19 komt het eerst de keel en neus binnen en daar zit je eerste immuunbuffer… die moet je dus warm houden!), en gewoon je handen wassen met zeep. Tenslotte zijn er ook goede bacteriën die je immuunsysteem nodig heeft om te kunnen functioneren.

Op mijn praktijk heeft Covid-19 een absolute weerslag. En niet echt een hele fijne… Terwijl de enige geneeswijze zijn die echt iets aan Covid-19 kan doen, worden ik en mijn collega’s nog altijd weggeschreven als heksen uit het bos. Overigens niet geheel onterecht, want er zijn veel kwakzalvers onder de ‘alternatieve geneeskundigen’. Therapeuten die niet bijscholen, of denken verstand van zaken te hebben waar ze geen studie in hebben gevolgd. Heel kwalijk voor ons vak. Maar gelukkig zijn er steeds meer Covid-19 patiënten die de weg naar de praktijk weten te vinden. Samen werken we naar een goed herstel. Hoe? Met speciale kruidenformules op maat, en acupunctuur al naar gelang de klachten van de patiënt. Want niet iedereen met Covid-19 heeft dezelfde klachten. Er zijn namelijk meerdere varianten: Covid met Koude, Covid met Hitte, Covid met Damp en Covid met Stagnatie, of een combinatie van deze. Dat betekent dus dat er geen standaard formule is. En als je niet weet wat je doet, kan het helemaal verkeerd gaan! Deze patiënten zie ik wekelijks en ik zie ze steeds meer energie krijgen, meer eetlust, smaak en geur die weer terug komen… Vooral dat laatste wordt als meest vervelend gevonden.

En toen kwam er weer een lockdown voor de praktijk. De patiënten die regulier zijn uitbehandeld en hun vooruitgang met tcm hebben weten te bereiken zijn boos, verdrietig en teleurgesteld. En terecht. Voor de tweede keer zien ze hun behaalde resultaten terug zakken. Patiënten met CVA, Covid-19, pijnklachten en huidaandoeningen…. Daarnaast zagen ze ook nog eens hun gekorte vergoedingen van de ziektekostenverzekeraars voorbij komen. Aan alle kanten wordt het hen onmogelijk gemaakt op een goede natuurlijke manier aan hun welbehagen te werken op een manier die de zorg goedkoper maakt. WAAROM? Dat is een vraag met een standaard antwoord van de overheid: jullie zijn ‘alternatief’ en niet wetenschappelijk bewezen, en dus kwakzalvers. Het maakt mij niet meer uit. Mijn huid is al dik geworden in de loop der jaren. Ik doe waar ik goed in ben, en help mijn patiënten weer op de been. Maar de mening van de overheid, de zorgverzekeraars (die uitsluitend handelen naar de farmaceutische industrie ) is een grove mishandeling naar de patiënten toe. Zij worden niet gezien en niet gehoord. Zij moeten het maar uitzoeken. Dat doet pas echt verdriet. En ik kan het niet oplossen…. Ik moet wachten tot ik weer groen licht krijg, en dan kan ik weer aan de slag om de schade te beperken… op alle vlakken…

De visie van Sishencong in het Westland

Wat ik belangrijk vind, is dat mensen inzicht krijgen in hun klachten. Het holistische inzien. Dat hun klacht niet een op zichzelf staand probleem is, maar dat alles om hen heen een deel van de klachten veroorzaakt en dat ze het dus ook zelf in de hand hebben om het op te lossen. Dus als je weet dat je altijd pijn in je buik krijgt na het eten van softijs, dan moet je het laten staan en kiezen voor yoghurt- of waterijs. En als je niet kunt slapen van de jeuk als je 4 biertjes hebt gedronken, dan stop je bij 2 biertjes. Ik zal nooit zeggen dat iets niet meer mag. Ik ben er een voorstander om samen naar mogelijkheden te zoeken die het leven leuk houden, én met minder klachten.
En dat kan ik niet alleen. Ik ben verbonden aan een wereldwijd netwerk van therapeuten uit het vak. Vanuit dit netwerk wordt hulp geboden bij ingewikkelde casussen. Ik hoef tenslotte het wiel niet opnieuw uit te vinden, toch?
Daarom ben ik in een samenwerking met diverse praktijken gestapt om met elkaar het beste voor onze patiënten te kunnen betekenen. Ieder heeft zijn eigen specialisme, en zo kunnen we samen de beste behandelaar voor u vinden. Ons Centrum voor ACT heeft locaties in Den Haag, Naaldwijk en Pijnacker. Daarnaast is er een fijne samenwerking met diverse osteopaten die ons vaak goed aanvullen.
Samen voor een goede gezondheid.
Want mijn motto is:
Gezond worden, zijn en blijven!