De klok vooruit! De krokussen komen op! En… hatsjie… seizoens hooikoorts doet zijn intrede.
Heel lastig als je allergisch bent voor alles wat er in de lucht zweeft van tijd tot tijd. Hooikoorts kan je het hele jaar hebben. Dat heeft te maken met hoe je immuunsysteem reageert op de omgeving. Als je immuunsysteem zwak is in het voorjaar, heb je in die periode last van jeukende ogen, snotneus, niezen en soms ook hoofdpijn, en jeuk in je oren. Maar als je immuunsysteem het hele jaar op scherp staat, reageert het op alles, en heb je dus ook in de winter jeukende ogen, de loopneus, en het niezen… In alle gevallen van hooikoorts ben je ook nog eens moe. Dat is niet gek als je je bedenkt dat je lichaam je aan alle kanten probeert te beschermen!
Wat kan je hieraan doen? Want binnen blijven is geen optie.
Met acupunctuur kan direct verlichting verkregen worden. Dat is de grote stappen snel thuis methode. Als we dat het eerste seizoen op die manier doen, ben je in ieder geval al geholpen. Maa na het seizoen zal je moeten investeren in een lange termijn oplossing. We zullen je immuunsysteem moeten versterken/afzwakken. Hier kan je dan mooi de tijd voor nemen de rest van het jaar tot je nieuwe hooikoorts seizoen is aangebroken. Je zult dan merken dat je minder last hebt. Maar het is nog niet weg. Mijn ervaring is dat de meeste hooikoorts patiënten na 3 jaar geregeld behandelen, het vierde jaar aanzienlijk minder last hebben en maar af en toe een acute aanvalsbehandeling nodig hebben. En dat is waar we naar toe moeten. Lange termijnoplossingen.

Hoe ziet zo’n behandelplan er dan uit? Het eerste jaar kom je uiteraard als je al last hebt (is mijn ervaring). Dan behandelen we wekelijks tot jouw piek seizoen weg is. Daarna gaan we naar 1 x per maand tot 2 maanden voor je piekseizoen. Dan eerst om de week en in de maand van je piekseizoen wekelijks. En dan na je piekseizoen weer maandelijks of zelfs 1 x per 6 weken. En weer tot 2 maanden voor je piekseizoen, waar we de frequentie wel hoog houden. Het derde jaar gaan we uitproberen en blijven we 1 x per maand behandelen tot je piekseizoen, en kom je alleen als je veel last hebt. Als dit goed gaat, ben je al aardig op weg. Met vervolgens iedere 6-8 weken een APKtje het hele jaar door, houd je het in balans en heeft je lichaam al het grootste gedeelte van de balans teruggevonden.

Eigenlijk een mooie manier om je lichaam zelf aan het werk te zetten zich te herstellen, toch? En met behulp van kleine naaldjes die helpen in de aansturing kom je dus een heel eind.