Vaak hoor ik de problemen aan die men heeft met de stoelgang. Poep- en piespraatjes zijn in mijn praktijk heel normaal. Wat je in je mond stopt, komt er uit je kont weer uit… logisch. En daaruit kunnen we precies zien wat er in die weg van mond tot kont gebeurt. En wat er mis kan zijn.
Zo heeft voeding, leefstijl, rust en aandacht met eten alles te maken met hoe ons brein reageert op onze darmen. Ons brein geeft allerlei signalen af als we eten. Of iets lekker is, of juist niet, of we meer willen eten, of juist verzadigd zijn. Het is daarom belangrijk om aan tafel te eten. Een maaltijd zonder prikkels.

In een maatschappij waar 1-persoons huishoudens normaal gaat zijn, zien we ook dat men vaak even een bord eten neemt en voor de tv gaat zitten. Gezellig met de nieuwslezer dineren…. En daar gaat het mis. Je hersenen zijn vooral bezig met het verwerken van het nieuws op tv, en heeft geen aandacht meer voor je maaltijd. Dat betekent dat je vaak meer eet dan je wilt, omdat de verzadigingsknop uit staat.
En dat geldt ook voor de toilet gang… met je smartphone. Nog even een filmpje, een berichtje, een mailtje lezen terwijl je zit. Je hersenen zijn dan niet bezig met de ontlasting ontladen, maar met het verzamelen van de gegevens van je smartphone. De darmen stagneren hierdoor, want ze krijgen geen teken om de peristaltiek op gang te houden. Poepen is namelijk een teken van loslaten, een weg vrijmaken voor iets nieuws. En dat houd je dus gewoon tegen. Dat geldt overigens ook voor lezen op het toilet… Een ander ding is dat je dan ook veel langer op het toilet zit dan nodig is…

Het is dus belangrijk erop te letten dat de maaltijden zonder stress zijn, dus geen ingewikkelde gesprekken of opvoedkundige boosheid aan tafel uiten, maar dat na de maaltijd doen. En dat je ook gewoon aan tafel eet, zonder smartphone, en dat je zeker ook zonder dat ding naar het toilet gaat. Maak daar een opvoed item van. Leer je kinderen dat. Poepen is namelijk leuk als het goed lukt. En lukt het niet, dan komt je bij mij terecht…