“Alles draait tegenwoordig om Covid-19” hoorde ik een patiënt zeggen. Ze werd er moe van, angstig, en wist niet goed hoe serieus ze al dat nieuws moest nemen. Wat ik er van vond, wilde ze weten.
Tja, wat vind ik ervan…
Het is best lastig. Covid-19 is een variant van griep. Een variant die op de bovenste luchtwegen een enorm negatief effect heeft. Veel meer effect dan de gewone griep, maar toch met minder sterfgevallen dan de gewone griep. En het besmettingsgevaar ligt veel hoger. Inmiddels kent iedereen wel iemand met Covid-19. En ik begrijp heel goed dat als het dichterbij komt, er een angst komt. Maar is die terecht?

Het dragen van niet medische mondkapjes is zinloos. Afstand houden is wel zinnig, en niet in grote getalen bij elkaar kruipen is ook zinvol. Je handen stuk wassen is het domste wat je kunt doen, evenals de meest onzinnige ontsmettingsmiddelen 100 x per dag in je handen wrijven. Maar wat is dan wel zinvol? Goed eten, goed slapen, vit C en vit D en zink innemen, een sjaal omdoen als je naar buiten gaat (Covid-19 komt het eerst de keel en neus binnen en daar zit je eerste immuunbuffer… die moet je dus warm houden!), en gewoon je handen wassen met zeep. Tenslotte zijn er ook goede bacteriën die je immuunsysteem nodig heeft om te kunnen functioneren.

Op mijn praktijk heeft Covid-19 een absolute weerslag. En niet echt een hele fijne… Terwijl de enige geneeswijze zijn die echt iets aan Covid-19 kan doen, worden ik en mijn collega’s nog altijd weggeschreven als heksen uit het bos. Overigens niet geheel onterecht, want er zijn veel kwakzalvers onder de ‘alternatieve geneeskundigen’. Therapeuten die niet bijscholen, of denken verstand van zaken te hebben waar ze geen studie in hebben gevolgd. Heel kwalijk voor ons vak. Maar gelukkig zijn er steeds meer Covid-19 patiënten die de weg naar de praktijk weten te vinden. Samen werken we naar een goed herstel. Hoe? Met speciale kruidenformules op maat, en acupunctuur al naar gelang de klachten van de patiënt. Want niet iedereen met Covid-19 heeft dezelfde klachten. Er zijn namelijk meerdere varianten: Covid met Koude, Covid met Hitte, Covid met Damp en Covid met Stagnatie, of een combinatie van deze. Dat betekent dus dat er geen standaard formule is. En als je niet weet wat je doet, kan het helemaal verkeerd gaan! Deze patiënten zie ik wekelijks en ik zie ze steeds meer energie krijgen, meer eetlust, smaak en geur die weer terug komen… Vooral dat laatste wordt als meest vervelend gevonden.

En toen kwam er weer een lockdown voor de praktijk. De patiënten die regulier zijn uitbehandeld en hun vooruitgang met tcm hebben weten te bereiken zijn boos, verdrietig en teleurgesteld. En terecht. Voor de tweede keer zien ze hun behaalde resultaten terug zakken. Patiënten met CVA, Covid-19, pijnklachten en huidaandoeningen…. Daarnaast zagen ze ook nog eens hun gekorte vergoedingen van de ziektekostenverzekeraars voorbij komen. Aan alle kanten wordt het hen onmogelijk gemaakt op een goede natuurlijke manier aan hun welbehagen te werken op een manier die de zorg goedkoper maakt. WAAROM? Dat is een vraag met een standaard antwoord van de overheid: jullie zijn ‘alternatief’ en niet wetenschappelijk bewezen, en dus kwakzalvers. Het maakt mij niet meer uit. Mijn huid is al dik geworden in de loop der jaren. Ik doe waar ik goed in ben, en help mijn patiënten weer op de been. Maar de mening van de overheid, de zorgverzekeraars (die uitsluitend handelen naar de farmaceutische industrie ) is een grove mishandeling naar de patiënten toe. Zij worden niet gezien en niet gehoord. Zij moeten het maar uitzoeken. Dat doet pas echt verdriet. En ik kan het niet oplossen…. Ik moet wachten tot ik weer groen licht krijg, en dan kan ik weer aan de slag om de schade te beperken… op alle vlakken…