TuiNa (Twiena)

Meer dan tweeduizend jaar geleden, in de Han en Qin Dynastieën (205 v. Chr. - 280 n. Chr.), werd TuiNa al genoemd in de geneeskundige boeken. Er wordt dan nog gesproken over 'Mosha', 'Anmo' of 'Anqiao'. In het bekende oude boek de Nei Jing werd de term TuiNa voor het eerst gebruikt. Hierin zijn diverse hoofdstukken aan de verschillende aspecten van TuiNa gewijd. In die tijd begonnen de Chinese artsen allerlei acute en chronische ziekten volgens de methoden van de TuiNa therapie te behandelen. In de tijd van de Sui- en Tang-Dynastieën kwam de Anmo (TuiNa) tot volle ontwikkeling en werd opgenomen in de State Office of Imperial physicians. In die tijd werd de TuiNa langzaam maar zeker ook toegepast in Japan en ook in Frankrijk. Hieruit ontwikkelde zich later de Japanse Shiatsu (in het Chinees: 'Zhi Jia Fa') en diverse vormen van westerse massage ('Mosha' in het Chinees). 
In de traditionele Chinese geneeswijzen is TuiNa–therapie een belangrijk onderdeel. Het is een externe behandelmethode. Om genezende effecten te bewerkstelligen, worden diverse krachttechnieken toegepast als wrijven, kneden, drukken, vibreren en vegen, uitgaande van een differentiatie van symptomen en syndromen. Omdat deze technieken het lichaam stimuleren, geven de verschillende lichaamslagen reacties, waardoor de weerstand wordt versterkt en pathogene factoren kunnen worden geëlimineerd. Veel voorkomende klachten kunnen met TuiNa–therapie worden behandeld zoals hoofdpijn, nekpijn, gevolgen van whiplash, constipatie en diarree, slapeloosheid, menopauzeklachten, menstruatieklachten, rugklachten, elleboog- en knieklachten, sportblessures etc.
TuiNa is zeer geschikt bij kinderen als vanaf hun geboorte. Verkoudheid en hoesten zijn met eenvoudige massage technieken te behandelen. De ouders wordt geleerd hoe ze dit thuis kunnen toepassen. Eventueel kan met Shonishin een verdere behandeling worden toegpast. Shonishin is een japanse manier van activeren van Dé Qi door de meridianen te stimuleren met punt aanraking zonder naald.

moxa door sishencong
moxa door sishencong

bron @merelssomer