Cupping

Cupping is een therapie waarbij een vacuüm boven de huid van een patiënt gecreëerd wordt. In Traditionele Chinese geneeskunde worden kopjes, gemaakt van glas, plastic of bamboe, op de huid van de patiënt geplaatst en vervolgens vacuüm gezogen. Dit kan door gebruik te maken van een pomp of door de lucht in de kopjes te verwarmen. Nadat de kopjes op het lichaam worden geplaatst zullen deze zich aan de huid vastzuigen. In mijn praktijk werk ik met glazen cups.
De alternatieve geneeswijze vindt zijn oorsprong in de klassieke oude behandeling met de zogenaamde laatkoppen waarbij men metalen halve bollen verwarmde en op de huid plaatste waarna deze zich vastzogen. Men dacht daardoor slechte lichaamsstoffen te kunnen uitdrijven. De therapie wordt gebruikt om wat in oosterse geneeswijzen bekend staat als 'stagnatie' te verlichten. Het wordt gebruikt om ziektes zoals griep, kortademigheid en bronchitis te behandelen. Cupping wordt ook gebruikt om pijn aan de nek, rug, schouders en andere spieren te behandelen. Na de behandeling zijn grote ronde blauwe plekken zichtbaar op de plek waar de kopjes hebben gestaan.
Cupping kan ook in het gelaat worden toegepast bij bijvoorbeeld holteontstekingen en verkoudheden. Met de vacu├╝mtrek van de huid komt het weefsel en de verdikte secretie in de sinussen in beweging om op die manier sneller te worden afgevoerd. Aansluitend kan met acupunctuur de Qi van de neus worden aangespoord. Daarnaast kan cupping verlichting geven bij oorontstekingen door de zone achter het oor naar de nek toe te behandelen. Het is aangenaam en zeer geschikt voor kinderen.

moxa door sishencong